Πλακάκια εξωτερικού χώρου

Αφού ο καιρός στην Ελλάδα με τη συνεχή ηλιοφάνεια μας επιτρέπει να εκμεταλλευόμαστε τον κήπο μας ολόχρονα, καιρός είναι να επενδύσουμε στη διακόσμησή του και να τον ντύσουμε με ανθεκτικά, λειτουργικά, αλλά και όμορφα πλακάκια εξωτερικού χώρου.

Πριν τρέξετε στην αγορά για να πάρετε προσφορές ανά τετραγωνικό μέτρο, σκεφτείτε πως η τιμή δεν είναι αυτή που θα καθορίσει τις επιλογές σας. Η γκάμα των επιλογών στα πλακάκια εξωτερικού χώρου είναι μεγάλη, όμως πρέπει να λάβετε υπόψη σας ορισμένα βασικά ζητήματα.

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να διαλέξετε πλακάκια εξωτερικού χώρου που είναι ανθεκτικά στον ήλιο, τη βροχή, δεν αφήνουν πάνω τους λεκέδες (αν σχεδιάζετε να εκμεταλλευτείτε τον εξωτερικό χώρο του σπιτιού σας για να κάνετε μπάρμπεκιου) και δεν είναι ολισθηρά – ειδικά εκείνα που θα διαλέξετε για τις διόδους ανάμεσα στον κήπο.

Μια οικονομική λύση είναι όπως αντί για πλακάκια εξωτερικού χώρου, να μελετήσετε το τοπικό πέτρωμα και να το χρησιμοποιήσετε, ώστε ο κήπος σας να δένει αρμονικά με το χρώμα, αλλά και την υφή του γύρω περιβάλλοντος. Mε αυτό το σκεπτικό μπορείτε να αναζητήσετε σχιστόλιθους – είναι μεγάλα κομμάτια πετρωμάτων, που μπορούν εύκολα να κοπούν σε κάπως μεγάλες πλάκες και να τοποθετηθούν εύκολα. Οι σχιστόλιθοι δημιουργούν ένα όμορφο εξωτερικό δάπεδο όταν είναι κομμένοι σε ακανόνιστο σχήμα. Υπάρχουν,βέβαια, και σχιστόλιθοι εισαγωγής, σε διάφορα μεγέθη και χρώματα.

Άλλη μια όμορφη λύση είναι τα πελεκητά πλακάκια εξωτερικού χώρου, που είναι στην ουσία σχιστόπλακες, οι οποίες έχουν τύχει επεξεργασίας με σφυρί στο χέρι, μια διαδικασία που δίνει ένα τελικό αποτέλεσμα με μια διαφορετική αισθητική. Συνήθως είναι τετραγωνισμένες ή σε ορθογώνιο σχήμα κι ένας καλός τεχνίτης μπορεί να τις τοποθετήσει στο λεγόμεντο «Βυζαντινό σχέδιο» - να πάρει, δηλαδή, διαφόρων μεγεθών πελεκητές και να τις «πλέξει» μεταξύ τους. (αν έχετε παίξει ποτέ Tetris, φανταστείτε αυτό!).

Μια άλλη ιδέα είναι και τα λεγόμενα «αντικέ». Είναι πλακάκια εξωτερικού χώρου τα οποία έχουν δημιουργηθεί από πέτρες, που έχουν τύχει ειδικής επεξεργασίας σε βοτσαλοποιητική μηχανή, για να πάρουν τα χαρακτηριστικά της παλαίωση. Μετά με τη χρήση τσιμέντου δημιουργούνται μεγάλες πλάκες, ειδικές για εξωτερικούς χώρους.

Αν χρειάζεστε κάτι πιο ανθεκτικό, τότε πρέπει αντί για συνηθισμένα πλακάκια εξωτερικού χώρου, μπορείτε να βάλετε κυβόλιθους. Όπως λέει και τ΄όνομά τους είναι μικροί κύβοι (συνήθως με ακμή 10 εκ.) που κατασκευάζονται από σκυρόδεμα σε τσιμέντο ψηλής αντοχής και τοποθετούνται σε χώρους όπου θα «πατηθούν» πολύ, είτε από πεζούς, είτε από αυτοκίνητα. Το μεγάλο πλεονέκτημα των κυβόλιθων έναντι στα συνηθισμένα πλακάκια εξωτερικού χώρου είναι πως τοποθετούνται εύκολα, ανώδυνα, δε χρειάζονται συντήρηση κι έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.


Προσθέστε το θέμα σε Ελληνικά Social Bookmarking Sites:
buzzcullbobitdigmeforacampfreestuffdeliciousgooglefacebooktwitterdiggyahoobuzz

Leave a Reply

Αναζήτηση

© 2015 spitiepipla.gr. All Rights Reserved. Log in -